Bedrijfsinformatie

Van Patat naar Planeten

Je kunt het gerust een verhaal uit een jongensboek noemen. Van het bakken van patat naar het verkopen van telescopen. Maar toch is dit precies hoe het is gegaan. Dirk en Jan waren geen gewone broers. Ze hadden een passie en een droom die verder ging dan de snackbar.

Ze begonnen met het verkopen van telescopen vanuit hun huis, maar al snel werd het duidelijk dat dit geen hobby was die ze naast het frituren konden doen. Dus ze besloten om de grote stap te wagen en openden een winkel met optische instrumenten, precies waar de oude snackbar stond. En geloof het of niet, het bleek een schot in de roos te zijn!

Teleac & Telescopen: Het Perfecte Duo

Het klinkt als een sprookje, toch? Maar de realiteit was dat Dirk en Jan op het juiste moment op de juiste plek waren. Dankzij een populaire Teleac cursus op tv werd hun droom langzaam werkelijkheid. Ze kregen de mogelijkheid om een prijslijst van hun telescopen toe te voegen aan het cursusmateriaal. En bam! Na de uitzending was hun hele voorraad in één zaterdag verkocht.

Niet Alleen Sterrenkijken

Ganymedes breidde hun assortiment al snel uit met verrekijkers en spotting scopes. Merken, zoals Celestron en Vixen, vonden hun weg naar de schappen.

Het verhaal stopt hier niet. In het jaar 2000 traden de zonen van de broers, Peter en Jeroen, toe tot het bedrijf. Met frisse energie en nieuwe ideeën namen ze het roer over in 2005.

Astrofotografie

Met de opkomst van het digitale tijdperk richtte Ganymedes zich ook op de fascinerende wereld van astrofotografie. Ze haalden Paul binnen, een expert in ICT én astrofotografie. Samen betreden ze een nieuw tijdperk waarin technologie en astronomie hand in hand gaan.

Ter Nagedachtenis aan Paul en Dirk

Het universum heeft oneindig veel sterren, maar soms schitteren er meer extra fel op aarde. Paul was zo’n ster voor Ganymedes en voor iedereen die het genoegen had hem te kennen.

Paul was een unieke verschijning. Met zijn unieke combinatie van ICT-kennis en liefde voor astrofotografie bracht hij de groei van Ganymedes in een stroomversnelling.
Paul was extreem gedreven en deed alles wat hij deed met passie. Hij eiste veel van zichzelf en van zijn omgeving. We zullen zijn passie, kennis en gedrevenheid koesteren.
Sterren mogen dan wel vervagen, maar hun licht blijft altijd schijnen. 🌟

In augustus 2023 is onze oprichter Dirk op 89 jarige leeftijd overleden. Zonder zijn slagvaardig eind jaren 60 begin jaren 70 had Ganymedes nooit bestaan. Zijn ondernemerschap en unieke kijk op handel heeft Ganymedes doen groeien tot een winkel die geliefd is in heel Nederland en België.

We kregen nog een mooi bericht binnen, van een klant die in 1977 zijn eerste telescoop bij ons kocht en nog steeds klant is, met een zin die wij toch ook met enige trots hebben gelezen:  “Het mooiste geschenk dat Dirk zich zou kunnen wensen, is de wijze waarop jullie tegenwoordig de winkel runnen. Gelukkig heeft hij van nabij kunnen meemaken dat zijn levenswerk bij jullie in (zeer) goede handen is”.

Onze Belofte

Bij Ganymedes staan we voor jou klaar. Of je nu een beginnende hobbyist of een doorgewinterde professional bent. Ons doel? Jou begeleiden in de wondere wereld van de astronomie. Het gehele team van Ganymedes staat klaar om al je vragen te beantwoorden en te voorzien van het beste advies. Wil je persoonlijk advies? We zien je graag in onze winkel in Amstelveen. Een afspraak is niet nodig. De koffie staat altijd klaar.