Posted on

Hoe kies je een verrekijker

Celestron Trailseeker

Hoe kies je een verrekijker

Hoe kies je een verrekijker die bij jou past?

Verrekijkers zijn onmisbaar voor iedere natuurliefhebber, vogelaar of jager. Het selecteren van de ideale verrekijker kan een uitdaging zijn vanwege de vele technische specificaties. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken, zodat jij de juiste keuze kunt maken als je een verrekijker wilt kopen.

Op welke specificaties moet je letten?

Als je een verrekijker wilt kopen, kan het best lastig zijn om wijs te worden uit alle getallen. Vaak kom je getallen tegen zoals 8×42 of 10×50. Het eerste getal is altijd de vergroting. Bij de 8×42 wordt het beeld acht keer vergroot. Bij de 10×50 wordt het beeld tien keer vergroot. Het tweede getal is de lensdiameter. Dat zijn in deze voorbeelden dus 42 en 50mm. De vergroting laat zien hoe dichtbij een object lijkt, en de lensgrootte be├»nvloedt de helderheid van het beeld. Als de lens meer licht vangt, is het beeld helderder.

De soorten verrekijkers

Er zijn een aantal typen verrekijkers die je tegen zult komen. De belangrijkste zijn de dakkant verrekijker en de porro verrekijker. De porro-prisma is het meest traditionele ontwerp en heeft oculairs die dichter bij elkaar staan dan de lenzen. Het dakkant prisma is een modernere, meer rechtlijnige kijker wat resulteert in een compactere verrekijker. Verrekijkers worden gemaakt van lichtgewicht materialen zoals polycarbonaat en duurzamere metalen zoals aluminium of magnesium.

Celestron TrailseekerCelestron UpClose G2 8x40 Porro

Wat maakt een verrekijker prettig in gebruik?

Het is handig als een verrekijker waterdicht is. Let dus goed op termen als “waterdicht” en “met stikstof of argon gevuld”. Ben je brildrager, let dan goed op de oogschelpen. Zie je met het ene oog beter dan met het andere, let dan vooral op een verstelbare dioptrie die verschillen tussen je ogen compenseert.

Indien mogelijk, kies dan altijd voor “fully multi-coated” lenzen. Deze zorgen voor de helderste en scherpste beelden, aangezien deze coatings reflecties verminderen en de lichttransmissie verhogen.

De Conclusie:

De zoektocht naar de perfecte verrekijker kan best lastig zijn. Het uitzoeken van een verrekijker is ook erg persoonlijk. Je verrekijker moet gewoon lekker aanvoel, goed op je ogen passen en ook niet te zwaar zijn. Daarom raden we ook aan om langs te komen in onze winkel in Amstelveen om dit zelf te ervaren. Een afspraak maken is niet nodig. Natuurlijk kun je ook vast ons assortiment verrekijkers bewonderen.