Vergelijking Optolong L-Ultimate 3nm vs Antlia ALP-T 5nm filter

15 juni 2023

Vergelijking Optolong L-Ultimate 3 nm vs Antlia ALP-T 5 nm filter | Review door Arenda Schuurman

Introductie

Voor mijn opstelling wilde ik graag een nieuwe dualband filter om mijn huidige Optolong L-Enhance filter te vervangen.
Ik fotografeer vanuit een Bortle 6 locatie waarbij zowel de snelweg als TataSteel veel lichtvervuiling geven.

Mijn interesse ging uit naar de Optolong L-Ultimate en de Antlia  ALP-T dualband filters, waarbij ik benieuwd was hoe beide filters het zouden doen met mijn opstelling en in een Bortle 6 omgeving. Met dank aan Ganymedes Optische Instrumenten mocht ik beide filters uitproberen alvorens er een aan te schaffen. Voor de vergelijking heb ik gekeken naar halo’s om (heldere) sterren, kleur intensiteit (signaal) van Ha (rood) en OIII (blauwgroen) en signal to noise ratio (met behulp van APP). Voor de vergelijking zijn de volgende objecten gebruikt:
Deneb, NGC6960, IC434 en het Sadr gebied.

Gebruikte setup voor de vergelijking tussen Optolong L-Ultimate 3 nm vs Antlia ALP-T 5 nm filter

opstelling

De opstelling:
Telescoop: WO ZenithStar 81
Montering: HEQ5pro belt mod
Camera: ASI2600MCpro aangestuurd via de ASIairPlus
Gestacked met AstroPixelProcessor 2.00 beta4 zonder kalibratie frames

Filter details:

Optolong L-Ultimate filter 3 nm dualband filter 2 inch
Het Optolong L-Ultimate filter is een dualband filter van 3 nm die is ontworpen om het effect van lichtvervuiling drastisch te verminderen. Met 3 nm bandbreedte isoleert het de emissies van de nevels in
H-Alpha (rood) en OIII (groen, blauw). Het blokkeert lichtvervuiling, maximaliseert het signaal van nevels en maakt de hemelachtergrond donkerder. Het blokkeert ook kunstlicht van kwikdamplampen, hoge- en lagedruknatriumdamplampen en ongewenst natuurlijk licht dat wordt veroorzaakt door de emissie van neutrale zuurstof in onze atmosfeer. (Bron website Ganymedes).

Antlia ALP-T 5 nm dualband filter 2 inch

Het Antlia ALP-T 5 nm dual band filter 2 inch is een dual line passfilter dat is ontworpen om voornamelijk te worden gebruikt met one-shot kleurencamera’s (OSC). Zoals bijvoorbeeld met DSLR’s of astronomische OSC-camera’s. Het kan ook worden gebruikt als smal band filter voor monochrome camera’s om beeldtijd te besparen. De geavanceerde multi-coatings op onze ALP-T ultra dual-band filters isoleren effectief het rode Ha en de blauwgroene OIII-licht van emissienevels. Met een bijna totale onderdrukking van optische dichtheid (OD)4.5 op ongewenste golflengten van lichtvervuiling, maanlicht en luchtstroom. (Bron website Ganymedes)

opstellingAntlia_filter_golflengte

Resultaten:

Deneb

Deneb_comparison
Twee resultaten met het Optolong L-Ultimate 3nm filter (links) en het Antlia ALP-T 5nm filter (rechts) van Deneb.
Deneb_signaltonoise
Een overzicht van de signaal-ruis verhouding (signal to noise ratio) van beide filters. Dit is een maat voor de kwaliteit van het signaal waarin een storende ruis aanwezig is.

NGC6960

NGC6960 comparison
Twee resultaten met het Optolong L-Ultimate 3nm filter (links) en het Antilia ALP-T 5nm filter (rechts) van NGC6960.
NGC6960_signaltonoise
Een overzicht van de signaal-ruis verhouding (signal to noise ratio) van beide filters. Dit is een maat voor de kwaliteit van het signaal waarin een storende ruis aanwezig is.

IC434

IC434 comparison
Twee resultaten met het Optolong L-Ultimate 3nm filter (links) en het Antilia ALP-T 5nm filter (rechts) van IC434.

Sadr gebied

opstelling
Twee resultaten met het Optolong L-Ultimate 3nm filter (links) en het Antilia ALP-T 5nm filter (rechts) van Sadr en omgeving.

Conclusie:

  • Beide filters laten een mooi contrast zien en veel detail. Het Antlia ALP-T filter geeft meer contrast dan de Optolong L-Ultimate. Dit is vooral duidelijk te zien bij de nevels.
  • Het Optolong filter geeft een intensere kleur (meer signaal) in OIII (blauwgroen) en het Antlia filter geeft een intensere kleur in Ha (rood), dit is vooral te zien in NGC6960. Het verschil in Ha signaal tussen beide filters is groter dan het verschil in OIII signaal.
  • Het Optolong L-Ultimate filter heeft een iets lagere signal to noise ratio dan het Antlia ALP-T filter.
  • Het Antlia ALP-T filter vertoond minder zichtbare halo’s bij heldere sterren ten opzichte van het Optolong L-Ultimate filter.

Welke van de twee filters het beste bij jouw wensen past hangt uiteraard geheel af van de te gebruiken opstelling en situatie. Beide filters geven mooie resultaten. Vanwege de zichtbare halo’s bij heldere sterren met het Optolong l-Ultimate filter heb ik persoonlijk gekozen voor de aanschaf van het Antlia ALP-T 5 nm dualband filter.