Posted on Geef een reactie

Celestron 8″ Rowe-Ackermann Schmidt (RASA): Een introductie

Wil je snel en gemakkelijk onderstaande opnames maken? … lees dan verder over de nieuwe Celestron RASA 8″ telescoop die je daarbij kan helpen!

Celestron RASA 8" Image of Horshead Nebula

Horsehead en Flame nebula genomen met de RASA 8″ door Michael Jager

Een paar maanden geleden kondigde Celestron een astrografische telescoop met een kleiner diafragma aan in de vorm van een 8″/200 mm Rowe-Ackermann Schmidt Astrograph (RASA).

Celestron RASA 8" OTA

Celestron RASA 8″ OTA

De RASA-telescopen zijn puur voor astrofotografie en stellen je in staat om wide field deep sky-beelden vast te leggen met het ongelooflijk snelle f/2.0 optische systeem. Deze 8″ telescoop is een nieuw model in de Celestron RASA lineup, en gaat naast het zeer succesvolle en populaire 11″ model en ook de (relatief) nieuw geïntroduceerde 14″ versie. Met de introductie van deze 8″ RASA versie heeft Celestron zijn deuren geopend voor snelle wide field imaging naar een veel breder publiek. De RASA 8″ is zeer betaalbaar en met een gewicht van slechts 7,7 kg / 17 lbs kan hij worden gemonteerd op een grote verscheidenheid aan zeer populaire, goedkope monteringen die een relatief laag draagvermogen hebben.

In deze eerste blog introduceren we de telescoop en schetsen we enkele functies. In een later blog zullen we meer kijken naar de technische kant van de RASA 8″ en vervolgens het gebruik ervan “in het veld”.

Over de RASA: Het optische ontwerp van de RASA is een ontwikkeling van Schmidt Cassegrain-optiek, bestaande uit een asferische (Schmidt) correctorplaat en sferische spiegel. Voor de RASA is er echter geen secundaire spiegel. In plaats daarvan zijn er een reeks lenzen die het licht breken om een ​​gezichtsveld te produceren over een afbeeldingschip die plat is en ook vrij van coma, astigmatisme en chromatische abberatie (valse kleur). Een schematisch overzicht van het optische ontwerp van RASA wordt hieronder weergegeven.

Celestron RASA Optical Design

Celestron RASA Optisch Ontwerp Layout.

De RASA-telescopen zijn puur een astrofotografisch instrument – ze kunnen niet worden gebruikt voor visuele doeleinden. Om de telescoop voor beeldvorming te gebruiken, wordt een camera met een van de meegeleverde camera-adapters aan de lensmontagehouder bevestigd. Scherpstellen, zoals bij SCT / Edge HD-telescopen, wordt bereikt door de primaire spiegel omhoog / omlaag in de telescoopbuis te bewegen met een aan de achterzijde gemonteerde focusknop.

Laten we naar de telescoop kijken: Aan de buitenkant ziet de telescoop eruit als een iets uitgerekte 8″ Edge HD OTA, met zijn lichtgrijze lak, aan de zijkant gemonteerde primaire achterste celgefilterde ventilatieopeningen, handgreep (voor gemakkelijk transport en montage van de OTA op een houder) en oranje Losmandy zwaluwstaart balk aan de onderkant. Maar daar houdt de gelijkenis op.

Side view of the RASA 8"

Zijaanzicht van de RASA 8″ met de oranje Losmandy zwaluwstaartstang (onderkant), gefilterde zijopeningen, focusknop en de handgreep.

Aan de achterkant van de telescoop bevindt zich een 12V DC-aansluiting die een interne MagLev (MAGnetic LEVitation) -ventilator aandrijft om de primaire spiegel trillingsvrij te koelen en, met de twee ventilatieopeningen aan de zijkant, een goede luchtstroom te bieden en stof te filteren. Er wordt een externe batterij (met zakje) geleverd om de interne ventilator van stroom te voorzien, die geschikt is voor 8xAA batterijen. Je kan de ventilator van stroom voorzien met elke andere 12V DC-voeding (bijvoorbeeld Celestron PowerTank). Een rubberen focusknop die, wanneer gedraaid, de primaire spiegel omhoog / omlaag in de telescoopbuis beweegt, maakt focussering mogelijk. Celestron heeft een nieuw mechanisch focussysteem ontworpen voor de RASA 8″, het Ultra-Stable Focuser System. Het bestaat uit twee sets nauwkeurig uitgelijnde precisielagers om beeldverschuiving vrijwel te elimineren. Dit systeem is uitvoerig getest en er is gebleken dat het voor dit 8″ model, spiegelvergrendelingen zijn niet nodig met deze nieuwe focuser.

Celestron RASA 8" Rear View

Achteraanzicht van de RASA 8″ met de centrale ventilatoropening met 12V DC-ingang, draaggreep (onder) en de zwarte focusknop.

Scherpstellen kan ook elektronisch worden bereikt met de onlangs aangekondigde Focuser Motor van Celestron voor SCT-, Edge HD- en RASA-telescopen (zie hierboven). Met deze accessoire kan je de scherpstelling nauwkeurig regelen vanaf een Celestron NexStar + / StarSense-handset, als je een Celestron-houder gebruikt, of via een PC met behulp van de meegeleverde focusserhulpprogramma’s of een aantal programma’s van derden (bijv. Sequence Generator Pro, Maxim DL enz.) .

Celestron Focuser Motor

Celestron Focuser Motor voor SCT, Edge HD and RASA Telescopen.

Aan de basis van de telescoop zit een 3″ CGE / Losmandy zwaluwstaartstang om de OTA op een geschikte houder te monteren. De CGE / Losmandy stang is veel stijver dan een (smallere) Vixen zwaluwstaart, waardoor de kans op buigen aanzienlijk wordt verkleind welke sterrensporen in je afbeeldingen kunnen veroorzaken. De lengte van de balk is dichtbij die van de lengte van de OTA zelf, zodat je gemakkelijk vooruit / achteruit kan balanceren in declinatie wanneer je de telescoop opzet met een camera eraan bevestigd. De OTA heeft bevestigingspunten voor een zoeker, Celestron StarSense (bij gebruik van de RASA 8″ met een Celestron GOTO-vatting; of Celestron StarSense voor SkyWatcher bij gebruik van een SkyWatcher GOTO-vatting), en voor een extra zwaluwstaartstang om bijvoorbeeld een richtkijker te monteren.

Draaiend naar de voorkant van de telescoop, daar zit de Schmidt correctorplaat en zijn borgring die trots de naam Rowe-Ackermann weergeeft, en dat het een F/2.0 Schmidt Astrograph is met Celestron’s StarBright XLT-coatings (aangebracht op alle refractieve optische oppervlakken) . In het midden van de correctorplaat, in plaats van de secundaire spiegel en de spiegelhouder die gewoonlijk wordt aangetroffen op SCT’s / Edge HD-telescopen, is er in plaats daarvan een lensgroep met 4 elementen voor het produceren van een vlak, abberatievrij beeld over een beeldsensor (zie later), allemaal ondergebracht in een lensgroephouder.

Celestron RASA 8" Front View showing corrector plate and corrector lens assembly

Vooraanzicht van de RASA 8″ met correctorplaat, lensgroep en lensgroephouder.

Op de voorplaat van de lensgroephouder bevinden zich 3 paar schroeven op een afstand van ongeveer 120 graden voor het kantelen van de hele lensgroep voor collimatiedoeleinden, mocht collimatie nodig zijn. Collimatie zou worden uitgevoerd met een aangesloten camera (terwijl de camera “in livebeeld” wordt uitgevoerd) met behulp van een van de meegeleverde camera-adapters (zie later). De camera-adapters hebben lange sleuven die erin zijn gesneden voor gemakkelijke toegang tot de collimatieschroeven met een inbussleutel, indien gemonteerd op de RASA.

Rond de rand van de lensgroepoptiek zit een kleine gekartelde borgring die een verwijderbaar optisch venster op zijn plaats houdt dat het voorste lenselement van de lensgroep bedekt. Dit kan eenvoudig met de hand worden losgeschroefd of met behulp van een verstelbare lensopener als het te strak (of te verzonken) is. Als er een camera wordt gebruikt die al een ingebouwd optisch venster heeft, dan kan het optische venster van de RASA 8 heel gemakkelijk worden verwijderd. Bovendien heeft Celestron, met het optische venster verwijderd, een geschikt lichtvervuilingsfilter voor de RASA 8″ geproduceerd met een geïntegreerde filterbevestiging die direct in de plaats van het optische venster wordt geschroefd, zodat beeldvorming kan plaatsvinden onder een licht vervuilde hemel.

RASA 8" with LPR fitted and with spectral responseAfbeelding van het Celestron RASA 8″ Light Pollution Filter (LPR) gemonteerd in plaats van het meegeleverde optische venster. Inzet: spectrale transmissiecurve voor het LPR-filter.

Om je camera aan de RASA 8″ te bevestigen, gebruik je één van de twee meegeleverde adapters – een M42-adapter en een C-thread-adapter – (of één van de optionele spiegelloze of een op maat gemaakte adapter) die geschikt is voor je camera. De camera-adapter is bevestigd aan de lensmontagehouder met een opschroefbare borgring. Deze borgring wordt op de externe schroefdraad aan de buitenkant van de lensmontagehouder geschroefd en klemt de camera-adapter op zijn plaats tegen het lensmontageoppervlak. Zodra je camera is bevestigd, kan je de borgring iets losmaken om je camera te richten op het object dat je aan het fotograferen bent en vervolgens weer vast te draaien.

Dus welke camera’s kun je gebruiken met RASA 8″? Het RASA 8″-ontwerp is geoptimaliseerd om te worden gebruikt met camera’s met sensoren met een diagonale afmeting tot ~ 22 mm, wat een beeldcirkel van 3,15° oplevert. Dit betekent dat de RASA 8″ buitengewoon goed werkt met een zeer groot bereik van de zeer populaire CMOS deep sky camera’s zoals die van bv ZWO (bijv. ASI183, ASI1600) en ook van andere merken.

Celestron RASA 8" with Astro Camera attached

Celestron RASA 8″ met bevestigde populaire astroimaging camera

Een DSLR werkt niet met de RASA 8″ omdat de werkende backfocus-afstand van de camera-adapter naar de beeldsensor van 25 mm minder is dan de flens-tot-chip-afstand van populaire DSLR’s (bijv. Canon is 44 mm). Het is echter mogelijk om gebruik te maken van een gevoelige Canon / Sony spiegelloze APS-C-camera’s (met een van de optionele spiegelloze adapters), aangezien de afstand van flens tot chip slechts ~ 18 mm is en dat hun APS-C-groottesensor (~ 27 mm diagonaal) binnen het bruikbare veld valt gezichtsveld van 32 mm / 4,6 ° (dat komt met slechts een klein prestatieverlies nabij de rand van het veld).

Celestron RASA 8" with APS-C Mirrorless Camera attached

Celestron RASA 8″ met een APS-C spiegelloze camera bevestigd

Aangezien het diafragma van de RASA 8″ en de centrale obstructie relatief klein is, heeft Celestron, in vergelijking met de camerabehuizing van sommige camera’s, aanbevolen dat camerabehuizingen een diameter van minder dan ongeveer 100 mm moeten hebben.


Welke accessoires worden bij de RASA 8″geleverd?
Uit de doos wordt de RASA 8″ telescoop geleverd met:

  • Corrector lenskap om de correctorplaat schoon te houden wanneer deze niet in gebruik is
  • M42 Camera-adapter voor CMOS / kleine CCD-camera’s
  • C-draad camera-adapter voor kleinere camera’s
  • Batterij met etui voor het voeden van de interne primaire spiegelventilator

Celestron RASA 8 included accessories - front dust cover, camera adaptors and 12v fan power pack

Standaard accessoires geleverd bij de RASA 8″

Het enige wat je nodig hebt, is een geschikte montering, voeding en een camera.

Tot slot worden deze telescopen geleverd met 2 jaar garantie voor gemoedsrust.

In ons volgende blog zullen we wat meer kijken naar de RASA 8″. In de tussentijd …. hier is nog een voorbeeld van wat er kan worden bereikt met de RASA 8″ …

Celestron RASA 8" Image of the Rosette Nebula.

Celestron RASA 8″ Opname van de Rosette Nevel door Michael Jager

Geef een antwoord