Posted on Geef een reactie

Zonsverduistering op 21 augustus: eclipsbrillen en zonnefolie mee!

Zonsverduistering op 21 augustus: eclipsbrillen en zonnefolie mee!

Amerika maakt zich op voor een totale zonsverduistering op maandag 21 augustus. De maan komt dan tussen de zon en de aarde te staan, waardoor bijna een kwart van de staten in duisternis wordt gehuld. Veel mensen reizen af om dit spektakel bij te wonen. In de koffer: eclipsbrillen en zonnefolie.

Eclipsbrillen

Een goede eclipsbril is absoluut noodzakelijk om een zonsverduistering te zien, zonder schade aan de ogen. Ook al is er nog maar een minuscuul randje van de zon zichtbaar, dan nog is het licht zo sterk dat de hoornvlies kan verbranden en het netvlies kan beschadigen. Dit komt onder andere door UV-straling en infrarode straling. Al binnen een paar seconden kun je blijvende schade aan je ogen oplopen.

Let op: zonnebrillen, cd’s of andere foefjes zijn niet voldoende om oogschade te voorkomen, gebruik altijd een goedgekeurde eclipsbril als je een zonsverduistering wilt meemaken. Voor de prijs hoef je het niet te laten, al voor €3,50 vind je ze bij Ganymedes.

Zonnefilterfolie

Neem je voor de zonsverduistering je verrekijker of telescoop mee? Dan is het belangrijk om ook die te voorzien van een filter. Met speciale zonnefolie voor de lens, verklein je de kans op oogschade. Alleen een eclipsbril is niet genoeg als je door een lens kijkt. Een lens concentreert namelijk zonlicht op één punt, waardoor de intensiteit toeneemt en ook een eclipsbril niet meer volstaat.

Bij Ganymedes vind je zonnefilterfolie in verschillende afmetingen, perfect voor het bekijken van de zon of een zonsverduistering.

Geen zon, toch schade

Veel mensen vragen zich af waarom eclipsbrillen of andere bescherming nodig is. De zon is immers verduisterd!? Helaas is juist dat het probleem. Normaal gesproken kijk je nooit recht in de zon. Het is een natuurlijke reactie om de ogen dicht te knijpen of het gezicht af te wenden. Maar tijdens een eclips blijf je kijken. En het kleine beetje zonlicht dat je nog wel zichtbaar is, zorgt al binnen enkele seconden voor (blijvende) zichtschade.

Zonsverduistering op 21 augustus

Zonsverduisteringen komen ongeveer één keer per 300 jaar op dezelfde plaats voor en zijn dus erg bijzonder. Wil je meer weten over de aanstaande zonsverduistering in Amerika? Kijk dan ook eens op deze Eclips-website van de NASA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *